Predstavljanje jesenskog jelovnika restorana Eva i posebne ponude za kuće za odmor
U restoranu Eva organizirano je druženje za medije i novinare s ciljem predstavljanja jesenskog jelovnika. Ujedno, to je bila prilika da se predstavi promišljanje kuhinje vlasnika restorana, Marija i Tine Šubat, te da se pokaže i projekt kojim se Eva želi obratiti gostima u kućama za odmor i gostima koji vole goransku kuhinju.
Restoran Eva postoji 20 godina, a vodio ga je Marijev djed Vilim, s bakom Evom po kojoj je restoran i dobio ime. Mario Šubat je, odabravši zvanje kuhara prije 9 godina odlučio ovdje smjestiti svoj profesionalni i privatni život, pa sa suprugom Tinom otvara restoran koji je zbog djedove smrti bio zatvoren.
Ponukani promjenama koje se događaju u Gorskom kotaru koji više nije odmorište nego odredište i boravište, te mjesto gdje se luksuz mjeri prepoznatljivošću krajobraza i načina života, čime Gorski kotar dobiva zasluženu valorizaciju ponude, Mario i Tina odlučili su svoj restoran pretvoriti mjestom koje će nuditi kulinarsku prepoznatljivost, dakle jela utemeljena na goranskim namirnicama i jelima. Vrlo jasno pak znaju da ne žele ići u smjeru visoke autorske kuhinje. Eva želi biti mjesto na kojem se može dobro i kvalitetno jesti i upoznavati, uživati i istraživati tradicijiu ovog kraja. S tim ciljem su poduzeti i manji pothvati u uređenju prostora, pa gosti tijekom boravka u restoranu mogu saznati kako se gradila brana i Lokvarsko jezero, dobiti uvid u prošlost Lokava, te saznati zašto je Goranima “drvo prvo” ili kako je Đavolji vrt, kako se nekada zvao Gorski kotar postao “zeleno srce Hrvatske”.
Na prezentaciji jesenskog jelovnika moglo se kušati 6 jela koja daju presijek Evine ponude. Eva svoju ponudu bazira na sezoni, a jelovnik je promišljeno sažet, te sadrži 20-ak jela, a svako ima svoje mjesto i namirnicu iz teritorija koja je središte tanjura.
Na novinarskom ručku bila su poslužena je : salata od sirovih goranskih vrganja kao
hladno predjelo, lovačka pašteta s jelenjim pršutom, krem juha od goranskih vrganja, pastrva s hrskavim lješnjakom poslužena na sotiranom poriluku. Glavno mesno jelo bio je jelen pripremljen “a la wild” s torticom od sira. Objed je završio zapečenim šumskim borovnicama, koje su servirane s kremom od jogurta i goranskim medom.
U sklopu događanja, predstavljen je i projekt kojim se Eva želi približiti gostima goranskh kuća za
odmor, te gostima koji bi nakon odlučnog ručka rado uzeli “ručak za doma”. Mario Šubat
predstavio je staklenke u kojima se nalaze tri prepoznatljiva goranska jela: krem juha od vrganja,
gulaš od jelena i zapečene borovnice. Ideja ovih jela je da gost u kući za odmor može
jednostavnim podgrijavanjem te dodatkom priloga dobiti gotov goranski
ručak, nakon kojeg se može zasladiti varijacijom goranske štrudle. Istovremeno, vidjevši potrebu
gostiju koji dolaze iz gradova i vole okus Gorskog kotara, restoran Eva odgovara na potrebu i upit
– kako ponijeti kući okus goranske kuhinje. U tijeku je proces validacije ovih proizvo, kako bi
proizvodi zadovoljili sve tehničke i tehnološke zahtjeve stavljanja u promet, pa se može očekivati
da će se staklenke sa šarenom naljepnicom “Eva” uskoro biti u prodaji u restoranu.
Restoran Eva otvoren je od srijede do nedjelje, od 12 do 21h, a rezervacija je obvezna.
Pošlušajte što kaže glavni kuhar i vlasnik restorana Mario Šubat: