O nama


Radio Gorski kotar kao jedini goranski elektronički medij  po prvi se puta oglasio pod tadašnjim imenom Radio Delnice 29. studenoga 1969. kada se u eteru na srednjem valu javila Marijana Dobrić, koja je zajedno s Nadom Glad, posao spikiranja obavljala kao vanjski suradnik, dok su prvi postav redakcije činili: Ivica Kovačević, glavni i odgovorni urednik, Ivica Čebuhar, novinar i glazbeni urednik, te Željko Jauk, tehničar-realizator. Od cijele prve ekipe u Radiju se najviše zadržala Nada Glad koja je kroz 3 desetljeća bila njegova direktorica i glavna urednica, ostavivši trajan pečat u njegovoj povijesti, dajući se ovom mediju bezrezervno i do maksimuma Bilo je to u početku 90 minuta lokalnog programa dnevno koji su činili Dnevnik, obavijesti i tada omiljene, svakodnevne želje i čestitke slušatelja.

Kako je vrijeme odmicalo, glasovi i emisije u eteru su se izmjenjivali, neke pojavljivale, druge glasile, no uz redovan broj od 6 zaposlenih, te nerijetko 20 i više vanjskih suradnika, odnosno dopisnika iz svih goranskih sredina. Starijim slušateljima još su u uhu naslovi emisija poput „Mi i naše vrijeme“, „Goranski trenuci“, „Vi pitate-mi odgovaramo“, „Zaželjeli ste-poslušajte“… Među značajnije tehničke iskorake valja uvrstiti prelazak na FM emitiranje 1982., otvaranje novoopremljenog studijsko-režijskog prostora 1989., kada je program proširen na 6-satno dnevno emitiranje, proširenje FM odašiljačke mreže na 4 lokacije 1991. i 1992.

Godine 1995. u turbulentnim poslijeratnim vremenima, aktualna politika odlučuje o dodijeli koncesije ne Radiju Gorski kotar (pravnom nasljedniku Radija Delnice), već Domovinskom radiju, tvrtki sa sjedištem u Zagrebu, za koji je nastavila raditi do tada slušateljima poznata ekipa, sve do štrajka zbog neisplaćenih plaća i otkaza svim zaposlenicima 1996. , te dolaska nekih novih ljudi kojima je Gorski kotar do tada bio nepoznanica (i to ne samo na geografskoj karti). S obzirom da se financijska situacija nije mijenjala, događaju se novi lomovi, da bi do muka (tišine) u eteru tog goranskog elektroničkog medija došlo 1998. Ostaje samo prostor s devastiranom i opljačkanom opremom, te je stoga sve trebalo pokrenuti iz početka. Ponovno pokretanje Radio-Delnica, sada pod imenom Radio Gorski kotar, kojem je dodijeljena koncesija, uslijedit će početkom svibnja 2000.

Danas nas je četvero zaposlenih, svi radimo sve, po principu „one man radio“: Slavica Kljaić, Barbara Renka, Dražen Crnković i Miroslav Pleše.  Uz nas su suradnici: Tanja Jakovac, Indira Rački-Joskić, Davor Grgurić, Bojan Grbavac (“Rimeteo”) i Damir Maras sa svojim emisijama. U informativnim emisijama surađuju dugogodišnji Željko Malnar i Vjekoslav Pintar, dok se u voditeljskim smjenama pojavljuju Sandra Kljaić i Davor Pleše.

RGK  okrenut je prema budućnosti i boljim vremenima, opstaje unatoč teškim aktualnim gospodarskim vremenima (iako mu ni ranija nisu u financijskom smislu bila sklona). Opstaje prije svega zahvaljujući iznova probuđenoj financijskoj i drugoj podršci JLS-suvlasnika Radija (Gradovi Delnice i Čabar, Općine Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad). U teškim trenucima uskočilo je svojom pomoći Društva Gorana Zagreb: od tada (travanj 2010.) datira pojavljivanje na internetu i telefonski brojevi brojevi s dodanom vrijednošću (060/666 999, za sms-poruke 66 306) koji nam donose skromne, ali dobrodošle kune.  Ivica Knežević donirao je RGK sva sredstva ostvarena prodajom njegove knjige „Prošećimo Delnicama“ želeći nam tako osobno i nesebično  pripomoći u savladavanju financijskih poteškoća i opstanku u eteru. Pridružio se i Grad Delnice kao najveći suvlasnik koji priskače u nerijetkim „nezgodnim“ situacijama. Poklonio nam je za prodaju dio naklade knjige Željka Laloša „Zrnca delničke duše“. Svratite i kupite jednu od spomenutih knjiga, na taj način pomažete RGK.

Trgovačko društvo „Radio Gorski kotar“ d.o.o. Delnice tijekom 2012. okončalo je proces rekonstruktuiranja suvlasničke strukture, tako da su mu vlasnici sada svih 8, od ukupno 9 goranskih gradova i općina.Suvlanici Radija Gorski kotar d. o. o. su goranske lokalne samouprave: Gradovi Delnice i Čabar, Općine Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad. To bi posljedično trebalo rezultirati prije svega sigurnom budučnošću i opstojnošću Radija, no i novim, kvalitetnijim pomacima, programskim promjenama i inovacijama, novim suradnicima, tehnološkim napretkom (u čemu nam počesto volontersku podršku daje kao vanjski suradnik iz Zagreba Tomislav Trampuš).

U svemu su neizbježni i dobrodošli slušatelji, svojim javljanjima u program, slanjem informacija iz svojih sredina, udruga, klubova, tvrtki na e-mail adresu: redakcija@rgk.hr i direktor@rgk.hr . RGK želi postati, u okvirima danih mu mogućnosti, pravi interaktivni radio, dobar stari prijatelj u najboljim godinama, na usluzi svojim slušateljima u godinama koje tek dolaze.

FM 95,00 MHz // 107,1 MHz // 92,4 MHz // 89,6 MHzRGK stream

Radio Gorski kotar

Current track

Title

Artist

Background